• Acasă
  • Blog
  • De ce (nu) nu merg bărbații la psihoterapie

De ce (nu) nu merg bărbații la psihoterapie

Având în vedere că 75% dintre psihoterapeuți sunt femei, primesc (pe bună dreptate!) des întrebarea de ce merg/ nu merg bărbații la psihoterapie. Pe de o parte, în accepțiunea comună, există încă ideea că, dacă mergem la psiholog, e ceva foarte rău cu noi și, în mod cert, trebuie să ascundem cât mai bine acest fapt regretabil. Pentru bărbați, în general, aceasta înseamnă slăbiciune, căci ei își probează succesul prin modul în care singuri rezolvă problemele. Bărbații au nevoie de rezultate măsurabile privind cariera, banii sau pregătirea profesională și intelectuală, considerând că așa controlează recunoașterea în societate și ocuparea unei poziții ierarhice favorabile unei imagini de sine pline de putere.

Nu e nimic rău în asta (ba din contră!), dar, dacă nu ne cunoaștem suficient și obiectivele nu ne aparțin autentic, ci sunt doar rezultat al presiunii sociale sau familiale, pot apărea tulburări precum anxietatea, depresia, fobiile, insomniile, lipsa dorinței sexuale sau somatizarile (dureri diverse, tensiune, tahicardii, astm, obezitate ș.a.). Din păcate, bărbații sunt încă educați să nu își afișeze vulnerabilitățile sau durerea eșecului, fiind constant sub presiunea construirii unei imagini de succes. Pe de altă parte, structura psihică a bărbaților e mai aproape de rațional decât cea a femeilor, ei operând mai ușor cu date exacte și numere, fiindu-le greu să își recunoască și să își integreze emoțiile. Accesarea lor îi sperie, de cele mai multe ori temându-se de pierderea masculinității.

De ce vin bărbații la psihoterapie? Din multe motive. Uneori, din generozitate și grijă: își dau seama că de sănătatea lor mentală depinde și sănătatea celor din jur și vor să contribuie la rezolvarea problemelor de cuplu și de familie, la îmbunătățirea relațiilor cu părinții sau cu copiii. Alteori, din dorința de a se debarasa de convingerile disfunctionale și de a trăi liberi, fără constrângeri din interior sau din exterior. Vizita la psiholog poate insemna maturizare, bărbații devenind autentici, învățând că fericirea și tristețea sunt sentimente prezente în mod egal în viață, independent de intențiile și acțiunile lor.

ZOLTAN FARKAS