• Acasă
  • Blog
  • Iubirea de sine este în strânsă legătură cu acceptarea propriei persoane

Iubirea de sine este în strânsă legătură cu acceptarea propriei persoane

WHEN I can LOVE all of ME, THEN I am able to LOVE all of YOU

Dacă observăm că trăim și alegem în funcție de opiniile celorlalți, că fericirea noastră depinde tot mai mult de cei din jur, că ne e frică să fim liberi și să ne exprimăm dorințele, e cazul să ne analizăm concepțiile care au efect direct asupra calității vieții noastre, probabil fiind nevoie să facem schimbări. Simțind că ne pierdem pe noi înșine, manifestăm gânduri și emoții ce duc la comportamente în defavoarea noastră: ne criticăm excesiv, nu avem grijă de noi, suntem incapabili să ne motivăm, nu avem încredere și nu ne valorificăm potențialul. Toate acestea pot deriva dintr-o insuficientă iubire de sine. Acest tip de iubire este însă în strânsă legătură cu acceptarea propriei persoane și, dacă reușim să le manifestăm, creăm o stare pozitivă, care îi va atrage și pe cei din jur.
Pe de altă parte, neacceptarea de sine (care provine din suferințe acumulate în timp, cauzate, probabil, de respingere, umilință, trădare sau neputință) ne face să credem că nu merităm lucruri bune, precum aprecierea, apartenența, încrederea, demnitatea, iubirea. Proiectând negativul asupra noastră, e dificil să ajungem în echilibru cu noi înșine. Iubirea de sine presupune recunoașterea și acceptarea vulnerabilităților ascunse, pentru a putea transforma realitatea în care trăim.

Cum arată iubirea de sine? În foarte multe moduri! Permiteți-mi, aici, cinci variante pe care le consider cele mai valoroase:
* ascultă-te!
* fii răbdător cu tine și apreciază-te!
* nu te eticheta negativ!
* fă pace cu corpul tău!
* iartă!

Cum accesăm iubirea de sine? În foarte multe moduri dar, mai ales, prin
#sinceritate
#lucrucutineinsuti
#incredere

MAKE YOURSELF A PRIORITY!

Zoltan Farkas, psihoterapeut