• Acasă
  • Blog
  • Întrebări despre cuplu - Întrebări esențiale când suntem într-o relație sau începem una

Întrebări despre cuplu - Întrebări esențiale când suntem într-o relație sau începem una

În alegerea partenerului de cuplu, în funcție de convingerile pe care ni le-am format în copilăria timpurie (bărbații sunt..., femeile întotdeauna..., dacă..., atunci...) ne stabilim niște criterii despre cum ar trebui să arate viitorul nostru partener. Ar fi foarte util să știm, când formăm perechea, dacă persoana pe care o alegem este într-adevăr cea potrivită, căci convingerile noastre timpurii, inconștiente, nu sunt întotdeauna constructive, ci mai degrabă sursă principală a nefericirii și dezamăgirilor noastre. Deseori în cuplu refacem tiparul disfuncțional învățat în familia de origine sau alegem să ne ducem în extrema opusă, mici fiind promițându-ne că "eu niciodată nu voi accepta...". În realitate, niciuna dintre soluții nu e potrivită, calea cunoașterii de sine și a iubirii conștiente fiind ideală.

Spre exemplificare, am putea alege unul dintre multele scenarii de viață: dacă un copil a fost crescut într-o atmosfera în care nevoile celorlalți erau întotdeauna considerate mai presus decât cele ale unuia dintre părinți, ca adult acesta se poate orienta către împlinirea dorințelor celor din jur, pentru a fi iubit, însă nesatisfacerea propriilor trebuințe îi va aduce mari frustrări. Pe de altă parte, un alt copil care a trăit intr-un mediu similar, își poate promite că el niciodată nu va păți ca mama sau ca tata și, când va fi adult, va aștepta privilegii continue de la perechea sa. Partenerul său însă nu poate trăi alături de o persoană care veșnic este centrată doar pe propriile nevoi și de aici pot rezulta conflicte.

Întrebări esențiale

De aceea este bine ca atunci când începem sau suntem într-o căsnicie să ne punem următoarele întrebări:
Care este scopul căsniciei noastre?
Ce reprezentăm noi, care este identitatea noastră ca parteneri de cuplu?
Cum am dori să fim cunoscuți?
Ce dorim să se întâmple în viața noastră personală?
Ce ne dorim în căsnicia noastră?
Cum am dori să fim, ca parteneri de cuplu, soț și soție?

Cum am dori să acționăm ca părinți?
Cum am dori să fim tratați si cum am dori să ne tratăm copiii?
Ce tip de atmosferă ne-am dori să avem acasă?
Cum rezolvăm sarcinile împărțirii responsabilităților?
Care sunt valorile personale?
Cum ne încurajăm reciproc?

Dacă reușim să răspundem obiectiv la aceste întrebări, putem înțelege ce ne dorim într-un cuplu și, în același timp, putem face un pas important atât în cunoașterea de sine, cât și în cunoașterea partenerului. Doar cunoscându-ne ca individualități, cu intenții, dorințe și nevoi, ne putem stabili drumul pe care vrem să-l urmăm, într-adevăr, împreună.

Ați dori să discutăm mai mult despre relație ori căsnicie? Vă invit în cabinetul meu de psihoterapie din București, Piața Romană. Sunt Zoltan Farkas, psiholog cu experiență, aștept să ne cunoaștem. cuplu la psiholog in Bucuresti