Psihoterapia de cuplu

Cel mai adesea, într-un cuplu, partenerii vin cu obiceiurile şi tabieturile învăţate acasă. Ei perpetuează aceste atitudini şi au pretenţii de la perechea lor să le preia modelele. Fiecare are dreptate şi vrea ca celălalt să fie de acord cu el şi nu înţelege de ce trebuie să facă ce-i spune partenerul. Nici unul nu vrea să se ajungă la ceartă, ba dimpotrivă, amândoi au cele mai bune intenţii, doar că „partenerul nu vrea să înţeleagă”.

Sunt psihologul Farkas Zoltan, am o experiență de 17 ani în domeniul psihoterapiei de cuplu, și vă aștept în cabinetul meu din București. [Contactați-mă]

“Prăpăstiile” din relaţia de cuplu

psihoterapia de cuplu Bucuresti

Putem spune însă că fiecare înţelege foarte bine ce se întâmplă, numai că înţelege conform convingerilor lui. În multe căsnicii, partenerii manifestă inconştient comportamente care creează “prăpăstii” în relaţia lor de cuplu, chiar dacă, în esenţă, îşi doresc să trăiască sentimentul de apartenenţă şi de a semnifica ceva în relaţie. Atunci când partenerii nu au învăţat comportamente care să vină în întâmpinarea scopurilor de a aparţine şi de a fi semnificativi, pot deveni descurajaţi şi se comportă în moduri care îi indepărtează de o relaţie satisfăcătoare. De exemplu, e posibil ca lacrimile să fie folosite în scopul de a câştiga un conflict, prin atragerea atenţiei, sau furia poate fi folosită în scopul de a face partenerul să se supună dorinţelor noastre. În căsniciile în care aceste comportamente sunt prezente, scopurile pozitive ale comportamentului marital sunt în mod greşit înlocuite de scopurile negative, care subminează relaţia, prin blamarea celuilalt, răzbunare, dorinţa de a atrage atenţia sau de a avea puterea în cuplu.

Dacă se întâmplă să fim prinşi în una dintre aceste situaţii, adresăm diferite întrebări ca parte a psihoterapiei de cuplu:

există certuri care se repetă mereu
avem probleme care nu se pot discuta
evităm să deschidem subiectul despre...
simţim că ne enervăm, dar ne controlăm, ca să nu devenim agresivi sau să ne certăm cu partenerul
nu ne mai atrage partenerul
ne e frică să-i spunem ceva de teamă să nu înceapă iar...
nu mai avem ce să ne spunem
nu mai vorbim ca de obicei şi fiecare îşi vede de treaba lui
stăm în camere diferite cea mai mare parte a timpului
avem impresia că nu contăm pentru celălalt
ne frământă un sentiment de gelozie

Când partenerii nu au reuşit deci să înveţe cum să dobândească sentimentul de apartenenţă şi de semnificaţie într-o manieră pozitivă, adesea devin descurajaţi, iar comportamentul lor este îndreptat către distrugerea relaţiei de cuplu. Psihoterapia cuplului poate interveni pentru a oferi soluțiile necesare.

Susţinerea scopurilor pozitive ale căsniciei

Comportamentele necesare pentru crearea şi susţinerea unei căsnicii eficiente pot fi învăţate! În loc să acţioneze numai în interes personal, partenerii pot alege comportamente care să susţina scopurile pozitive ale căsniciei:
- Să fie responsabili (ajută partenerul de cuplu)
- Să contribuie (iniţiază activităţi utile)
- Să coopereze (răspund cu bunătate – se întreabă ce pot face pentru a îmbunătăţi situaţia si acceptă imperfecţiunea)
- Să încurajeze (văd mai des calităţile decât defectele, încurajează şi ascultă partenerul).

Contactați-mă pentru a stabili o întâlnire în cabinetul meu de psihoterapie pentru cupluri din centrul Bucureștiului în care să ne cunoaștem și să stabilim împreună pașii de urmat.

Costul unei sedinte de terapie de cuplu este de 250 lei/ 50 de minute.
Contact cabinet psihoterapie
  • Telefon: 0723.025.675
  • Adresa: Bd. Magheru 32-36, Sc. A, Et.6, Ap.38, interfon 38, București (Piața Romană)
    (se poate ajunge cu metroul - statia Piata Romana - sau cu mijloace de transport in comun: 79, 86, 100, 133, 168, 226, 301, 331, 368, 381)
  • Program: luni – sambata 08 – 21
cabinet psihologie si logopedie Piata Romana din Bucuresti